Дани библиотекара и посета Музеју Савремене уметности

Београд, 18. децембар 2017.

Библиотека "Вук Караџић" Ковин

Дани библиотекара

Поводом обележавања Дана библиотекара, запослени у Библиотеци „Вук Караџић“ Ковин и најбољи читаоци у 2017.години, 18. децембра 2017.године посетили су Музеј књиге и путовања и Музеј савремене уметности у Београду. Музеј књиге и путовања је невладино, непрофитно Удружење грађана, које се бави унапређењем српске културе, уметности и међународне сарадње.Темељ институције чини Библиотека Лазић, званично основана 1882. године у Војводини, која постоји већ десет генерација.

Назив Удружења Адлигат потиче од стручног библиотечког термина који означава више разноликих књига повезаних у једне корице. Уз Библиотеку, Удружење је основало и Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања.Удружење поседује више од милион библиографских јединица, од чега више десетина хиљада раритета. У оснивачком одбору Удружења налазе се важне личности из културе којима је циљ да унапреде српску културу.Међу педесетак изузетних имена ту су Милован Данојлић, Перо Зубац, Срба Игњатовић, Миодраг Павловић ( који су оставили своје легате), Дарко Танасковић, Љубивоје Ршумовић, Филип Давид, Матија Бећковић, Иво Тартаља, Емир Кустурица и многи други. Приликом посете Музеју књиге и путовања имали смо прилику да видимо богате колекције из разних делова света, архиве и рукописе познатих личности, као и поменуте легате. У сталној поставци налазе се књиге пре 1800. године, књиге на штапићима од бамбуса, папируса, најквалитетнијој свили, са резбареним корицама од дрвета; књига на папиру направљеном од слоновог измета; јестива књига од пиринча; колекција више стотина минијатурних књига, од којих је најмања величине свега 3,5 милиметара;молитвенике са Тибета са корицама од мермера, из Монголије са украсима од жада..У Дому библиотека- легата видели смо легате познатих књижевника Милована Данојлића, Пере Зупца, Петра Пајића, Србе Игњатовића; Легат породице Бешевић; Колекција Павла и Мирјане Вуисић; Библиотеку колекција Петера Урбана која је добила назив Чеховљева небеска библиотека.

Музеј Савремене уметности

У Музеју Савремене уметности на Новом Београду погледали смо Изложбу „Секвенце“.Изложба представља уметност Југославије и Србије из збирки Музеја савремене уметности.Изложба обухвата период од почетка двадесетог века до данас. Осамнаест секвенци делови су пет независних наративних токова, од којих сваки заузима по један ниво изложбеног простора Музеја. Уметност прве половине двадесетог века (грађански модернизам, социјална уметност) на првом нивоу;историјске авангарде и неоавангарде, на другом нивоу; послератни модернизми на трећем; нова предметност и постмодернизам на четвртом; савремена уметност (уметност у Србији деведесетих) на петом. .

This is my work
This is my work
This is my work