ДАН БИБЛИОТЕКАРА СРБИЈЕ И ЈУБИЛЕЈ БДС-а

Колектив Библиотеке „Вук Караџић“ Ковин присуствовао је свечаној скупштини Библиотекарског друштва Србије (БДС) и обележавању 75 година од оснивања овог друштва.  У циљу удруживања, повезивања и умрежавања библиотекара, од 14-16. децембра у Народној библиотеци, богатим програмом одржана је 19.конференција БДС-а.  

Конференцију су подржали Министарство културе, Народна библиотека Србије, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Катедра за библиотекарство и информатику Филолошког факултета у Београду и бројни спонзора.

Првог дана на свечаној скупштини су се обратили представници из Министарства културе, Народне библиотеке Србије и Библиотекарског друштва Србије. Додељене су награде Запис, Стојан Новаковић и награда Најбољи библиотекар. Програм је почео музичким наступом Јелене Тутић.

Госте је поздравила и Барбара Лисон, председница Међународне федерације библиотечких удружења и инситуција. А у част јубилеја представљена су и нова издања БДС:   Монографија БДС 1947-2022,  Промотивни филм поводом 75 година друштва, Научни часопис „Библиотекар” бр. 2/2022, зборник радова „После 2020: нове прилике и перспективе”, као и изложба монографских и серијских издања БДС.  У поподневним сатима програм је настављен у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић”, Ендрју Карнеги читаоница. Након официјелног дела приређен је коктел.

У четвртак 15.децембра у преподневним сатима одржано је предавања  Sam Chu (Hong Kong), Networked libraries / librarians in a networked world, а касније и радне сесијe: Сарадња библиотека и других организација; Постер сесија са брзом презентацијом аутора; Међусекторска умреженост и повезивање са „другима“ као извор развоја струке; Библиотекари у електронском и аналогном окружењу.  

Библиотекарско друштво Србије свечаним чином обележава 14.децембар као Дан библиотекара Србије које је основано 1947.год. у Београду у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ као струковно удружење библиотечких радника свих типова библиотека у Србији. За прву председницу Друштва изабрана је Милица Продановић, једна од најзаслужнијих за његово оснивање, прва дама српског библиотекарства која је све до своје смрти била и почасна председница Друштва. Један од првих циљева Друштва важи и данас:да књига и информација стигне до сваког грађанина Србије.