У знак сећања на примадону београдске опере - Ђурђевка Чакаревић

У Библиотеци „Вук Караџић“ Ковин,  огранак Гај, организован је програм-стогодишњица од рођења примадоне београдске опере Ђурђевке Чакаревић. Обележавању је присуствовала Јелена Влаховић, њена најбоља ученица и некадашња првакиња опере Народног позоришта.

Добродошлицу, у име домаћина, пожелела је Биљана Илић, библиотекарка из Гаја, напоменувши да би Ђурђевка била поносна и захвална својим суграђанима што су дошли у њену част.  Интересатно је и то да је Ђурђевка рођена на Лазареву суботу, 8.априла, баш када је и приређен ин мемориам.  Специјална гошћа, Јелена Влаховић, оживела је успомене на своју професорку. Она је изјавила да је Ђурђевка била одличан педагог, изванредан таленат и стручњак за певање. „ Ђурђевку сам упознала у њеном стану 1975.године, у пратњи своје мајке, стрица и пијанисткиње Вере Новаковић. Тада ми је рекла да имам интересантан глас, али да мора много, много да се ради, јер оперско певање нису костими и свечане хаљине. Ђурђевка је била брижна, али и строга мајка, посебно према ћерки. И нас је гледала као своју децу. Увек је водила рачуна да нисмо гладни и није могао да почне час док не будемо сити“, присећа се мецосопран београдске опере. Између осталог истакла је да је оперски свет физички и психички напоран, али истовремено и чаробан.

Публика је имала прилику да погледа видео презентацију о Ђурђевки Чакаревић и одслуша њена извођења.

„Реализовали смо још један квалитетан културни програм за наше читаоце. Овог месеца у ковинској библиотеци имаћемо стручни семинар за библиотекаре из целог Јужнобанатског округа, а 26.априла биће организовано књижевно дружење са децом и писцем Дејаном Алексићем у Ковину и Делиблату. У мају нам долазе Урош Петровић и Александра Љубисављевић, а очекујемо и Љиљану Хабјановић Ђуровић. Такође, планирамо и недељу епске фантастике“, најавила је Ивана Јованов, директорка Библиотеке „Вук Караџић“ Ковин.  


О Јелени Влаховић

Јелена Влаховић је дебитовала у Београдској опери 1987. године са улогом Мадалене у Вердијевом „Риголету“ и већ тада је оцењена као потенцијал изузетног, тамно обојеног гласа, атрактивне појаве, пред којом је сјајна уметничка будућност. Након годину дана постала је стална чланица оперског ансамбла Народног позоришта. Интерпретирала је на многим концертима песме Дворжака, Шуберта, Мусорског и других композитора овог жанра. Гостовала је широм бивше Југославије, као и на сценама Грчке, Кипра, Норвешке, Румуније, Русије, Израела и Француске. Од 2013-2014. године обављала је функцију в.д. директора Опере. Прва је добитница оперске награде Фондације „Бреда Калеф” која се додељује за најбоље интерпретирану мецосопранску улогу у претходној сезони на сцени Националног театра, за Амнерис у Вердијевој „Аиди“. За Дан Народног позоришта, 22. новембра 2018. године, према одлуци Управног одбора, уручена јој је Награда за изузетно значајан укупни уметнички  допринос. Јелена је у пензији и држи приватне часове. У слободно време највише чита.


Фотос: Марија Ђорђевић