Обележен Вуков дан - Вуку у спомен-живот , рад и дело Вука Стефановића Караџића

У сарадњи са Гимназијом и средњом стручном школом „Бранко Радичевић“ у понедељак. 6.новембра је обележен Вуков дан у Библиотеци  „Вук Караџић“ Ковин.

Предавање - угледни час, под називом : Вуку у спомен-живот , рад и дело Вука Стефановића Караџића одржала је проф.српског језика и књижевности Маша Вулетић. У програму су учествовали и ученици треће године општег гимназијског смера Дарија Крстић , Јована Вујчин и Страхиња Кривошић који су говорили стихове познатих епских и лирских песама . Предавању су присуствовали ученици гимназије и осмог разреда ОШ“Ђура Јакишћ“ са својом наставницом Маријом Михајлов Ђорђевић. Кроз занимљиву , детаљну и динамичну причу посетиоци предавања могли су да сазнају прегршт чињеница о богатом раду и делу Вука Караџића ,а занимљивости из његовог приватног живота посебно су заинтересовале ђаке .

Проф.Маша им је испричала и да Вук никада није скидао свој црвени фес , ни у кући , ни у гостима , чак ни на седницама Друштва српске словесности није био гологлав ; да је боловао од реуме , главобоље , да су га очи болеле , да се плашио промаје ... Издваја се и део предавања о Вуковом емотивном животу – женидби са кројачевом кћерком Аном Маријом Краус , кумовању Јернеја Копитара , деци којих је било тринаесторо рођених. Споменуте су и велике трагедије- Вуку и Ани је помрло једанаесторо деце , остали су само Вилхелмина Мина Караџић и Димитрије. Било је речи и о последњим Вуковим данима – да га је у јесен 1863.год. кнез Михајло Обреновић послао по дипломатском задатку у Котор и да је то уједно и Вуково последње путовање . Вук је преминуо у свом бечком стану , 7.фебруара 1864. године , у рукама је имао пету књигу народних песама које су биле у припреми за штампу. Сахрањен је на бечком гробљу , а посмртини остаци пренети су у домовину 1897.године, сахрањен је у порти Саборне цркве у Београду . На самом крају програма свако је добио по једну народну пословицу и Вуков симбол .

У библотеци су током недеље изложена Вукова сабрана дела . Вук Караџић нас је увео у европске културне токове и с правом се може рећи да Вук Караџић вожд српског језика и књижевности .

Текст: проф. Маша Вулетић