Мали фестивал документарних филмова од 27. маја у библиотеци

Библиотека „Вук Караџић“ Ковин организује од 27-29.маја мали фестивал документарних филмова.  Све филмове представиће редитељ Бошко Милосављевић на отварању фестивала 27.маја од 19 часова. Улаз је слободан!  

Прве вечери биће приказан документарац о лекару и писцу Душану Радићу. Другог дана 28.маја на репортару су два филма: „Траговима сведока“ и „Шајтинац и три приче“.  Треће вечери 29 .маја упознаћемо живот, борбу и уметност Анђелка Крстића-аутора романа „Трајан“ који је назван Дечанским манастиром наше књижевности. (,,Учитељ из Дримкола“).

dokumentarni filmovi copy


О филмовима

„Душан Радић-наш доктор и писац“ - Српски писац Душан Радић (1892 – 1937)  остао је на маргинама интересовања наше савремене науке о књижевности. Ко је био овај лекар и писац, како је био повезан са чувеним Попом Минићем, где се оженио Францускињом и какву је улогу имао у Првом светском рату? Први пут биће приказане фотографије из различитих етапа његовог живота – а биће осветљене и његове приповетке, роман, и значај који је имао у региону Крушевца, Трстеника, Врњачке Бање, Краљева ... и околних села ....

„Траговима сведока“-  Прича о руским емигрантима који су се обрели на тлу Краљевине Југославије никада није у потпуности испричана. Један од њих био је човек потпуно непрепричивог животног пута. Овај филм је покушај да се опише део његове судбинске путање.

,,Учитељ из Дримкола“ - У рубрици ,,Да ли знате", у дневном листу ,,Политика", 1934. осванула је фотографија са текстом ,,Који је наш приповедач тек у шездест првој години штампао прву збирку својих приповедака, али тада у корицама ,,Српске књижевне задруге" ? Како је текао његов мученички живот, како је успео да напише колосалан роман, пређе Албанију као српски војник - и избори се за српске школе у Турској царевини? Документарни филм ,,Учитељ из Дримкола" води нас кроз живот, борбе и уметност Анђелка Крстића - аутора романа ,,Трајан" - који је назван Дечанским манастиром наше књижевности ....

„Шајтинац и три приче“ - Прича коју представљамо састоји се од разговора које је редитељ Бошко Милосављевић водио са Угљешом Шајтинцем, лауреатом бројних литерарних награда - од којих су најзначајније Виталова, награда Бора Станковић као и награда Европске уније за књижевност. Шајтинац је писац неколико романа, великог броја прича, а аутор је и неколико драма које су имале великог успеха на српским и енглеским позорницама.