Најава: Књижевно вече о Мики Антићу

Библиотека „Вук Караџић“ Ковин у сарадњи са ОШ „Ђура Јакшић“ Ковин обележиће сутра 36.година од смрти српског песника Мирослава Мике Антића. Гост овим поводом биће Немања Ротар (Микин сестрић) романописац, приповедач и есејиста. 

У дворишту библиотеке, 24.јуна од 19 часова, биће уприличено књижевно вече посвећено великом поети из Мокрина.  Публика ће имати прилику да чује најлепша Микина дела, да сазна више о његовом детињству, животу, стваралаштву. Немања Ротар представиће и романсирану биографију Мирослава Антића ,,Сутрадан после детињства“.

Мирослав Мика Антић био је српски песник, режисер, сценограф, новинар и сликар. Рођен је 14. марта 1932. године у Мокрину, а умро је 24. јуна 1986. године у Новом Саду. Писао је песме, чланке, драме, филмске и телевизијске скрипте и документарне филмове. Као режисер сматран је делом „црног вала“ југославенског филма. Његови филмови, посебно, „Доручак с ђавлом“ у којем је Антић критиковао моралну дволичност комунизма, били су забрањивани. Пронађени су и рестаурирани крајем 90-их. Био је и сликар. Радећи као сликар насликао је богату галерију слика колажа и уља, те самосталне изложбе представљао у Новом Саду, Сарајеву, Загребу, Мокрину и Кикинди. Радио је као новинар у листу Дневник. Био је главни уредник ревије за џез и забавну музику Ритам, и дечијег часописа Невен Чика Јова Змај. Добитник је бројних награда, између осталих, Невенове, Стеријиног позоришта и Златне арене за филмски сценарио.

Немања Ротар, романописац, приповедач и есејиста, рођен је 21. августа 1972. године у Панчеву. У родном граду је завршио средњу електро-техничку школу, а у Београду Филолошки факултет на групи Српски језик са јужнословенским језицима. Објавио књигу песама “Почетак сна”, збирку прича “Каталог читалаца”, књиге есеја: “У вртлогу самоће”, “Сенке и дим”, књигу критичких текстова “2000 карактера” и романе: “Буђење змаја”, “Чувари Балкана”, “Последња ноћ на Леванту”, “Нетрпељивост”, “Дневник људождера”, “Последњи Ромеји” и романсирану биографију о свом ујаку, чувеном песнику, Мирославу Мики Антићу под називом “Сутрадан после детињства”. Такође, приредио је и Антићеву антологију песама под називом “Песме за Велике”.