Март, месец српског језика 2023.

Поводом обележавања месеца српског језика и Светског дана поезије у Библиотеци „Вук Караџић“ одржана је активност „Песнички изазов“, док ће вечерас бити „Поетско вече“. Од 19 часова наступиће глумци Стеван Пиале и Јелена Пузић, а касније  гимназијалци из ковинске школе.

Манифестација „Март, месец српског језика“ обележена је у сарадњи са проф. Машом Вулетић и њеним ученицима из „Ђура Јакшић“ школе. У библиотеци су биле изложене збирке песама домаћих аутора, а деца су бирала по избору стихове које ће презентовати. Учествовало је око 20 ђака, а најбољи су били Душица Петровић (5.разред), Митра Ђурашинов (7.разред) и Огњен Јовановић (8.разред). Најуспешнији су добили по похвалницу и књигу коју је даривала књижара„Продавница снова“. Жири је одлучивао у саставу Сава Радованов, Гојко Ролић и Сара Максимовић.

Друштво за српски језик и књижевност Србије по други пут организује манифестацију „Март – месец српског језика”. Програму су се прикључиле и подружнице,међу њима и Ковин. Реализатори кажу да је циљ популарисање србистике као научне дисциплине у оквиру славистике. Ова активност би требало да код ученика основних и средњих школа пробуди интересовање за изучавање српског језика и широј јавности укаже на значај очувања језика и језичке културе.