Дружење са Дејаном Алексићем у Делиблату и Ковину

Библиотека „Вук Караџић“ Ковин, поводом Светског дана књиге, организује књижевни програм за децу.  Дејан Алексић, писац за децу и одрасле, промовисаће своја дела 26.априла од 10.30 часова у школи у Делиблату затим од 12.30 ч у библиотеци у Ковину.

Дејан Алексић је посебно афирмисан као књижевник за децу и сматра се наследником Душка РадовићаДрагана Лукића, Драгана Ђорђевића и Љубивоја Ршумовића. Добитник је Награде Змајевих дечјих игара 2008. за изузетан стваралачки допринос књижевном изразу за децу. Аутор је неколико позоришних текстова за децу и заступљен је у читанкама за основну школу.  Што се тиче саме идеје водиље када је књижевност за децу у питању, Алексић закључује да је идеални песник за децу онај који би успео да синтетише стваралаштво Васка Попе и Душка Радовића због његовог специфичног односа према најмлађима. Објавио је више књига песама, а за књигу "Пустоловине једног зрна кафе" добио је награду Политикин забавник, награду Невен и награду сајма књига у Бањалуци.

Светски дан књиге се у свету, као и код нас, обележава 23. априла, на дан смрти два велика европска писца – Мигела де Сервантеса и Виљема Шекспира. Међутим, ова два литерарна великана заправо су само формално преминула истог датума. Сервантес 23. априла по грегоријанском, а Шекспир по јулијанском календару, што ће рећи, 3. маја по грегоријанском.

Дружење са Дејаном Алексићем