Позив: 22. Међународна смотра археолошког филма

Arheološki film plakatМеђународна смотра археолошког филма, 22.по реду, биће одржана од 07. до 09.септембра у дворишту библиотеке. Све пројекције почињу у 20 часова.  

Смотра је замишљена као ревија најновијих остварења у продукцији документарног филма; није тематски ограничена, а реч је о филмовима у којима су обрађене различите теме из археологије и сродних научних дисциплина.  Међународна смотра археолошког филма пружиће гледаоцима могућност да упознају најновију продукцију у области археологије и сродних дисциплина. Ове године на репертоару су  6 различитих документарних филмова. У наставку погледајте сатницу и синопсис филмова:

Среда 07.09.2022

Вучедолска јаребица

Режија: Дарко Пухарић

Хрватска 2021.

Трајање 50'

Птица је откопана на култном месту археолошког локалитета Вучедол 1938. године и представља јаребицу, а стара је око 5000 година.  Јаребица је пронађена укопана пред улазом у тзв. Мегарон ливача бакра, како је овај објект назвао немачки археолог Роберт Рудолф Schmidt који је 1938. водио истраживања на Вучедолу.  Простор тих истраживања је одвојен од остатка насеља те му је било тешко и приступати, а разлог је био по живот опасни ливачки занат који је само ливачима допуштао приступ. У његовом  средишту пронађена је 1938. год. једна велика кућа, можда и највећа кућа вучедолске културе у којој су пронађене две пећи за ливање, пронађени су остаци калупа и остаци бакра - Мегарон.


Четвртак 08.09.2022.

Открили смо нови римски логор у селу Кремна

Режија: Фондација Неозоик

Србија 2021.

Трајање: 34’

Видео је пројекат забавно-едукативног карактера и намењен је свима. Eкипа археолога истражила је околину Кремне надајући се да ће наћи и трагове насеља мајстора, занатлија и породица војника које су пратиле војске. Одговарамо на питање како то археолози налазе нове локалитете.

Felix

Режија: Дејан Ђусић

Србија 2020.

Трајање: 31’

Академик Драгослав Срејовић, признат и цењен као један од највећих археолога 20. века, оставио је неизбрисив траг на пољу археолошке науке и тумачења порекла уметности. Истраживач и научник широких интересовања, огромног знања, изванредне интуиције, врсни интелектуалац, Срејовић је својим радом и открићима из темеља померио границе сазнања и схватања о праисторији и касноантичком добу, нарочито на тлу Балкана.


Петак 09.09.2022.

Красно́в

Режија: Алексей Бурьґкин

Русија 2018.

Трајање: 37’

У таласу руских емиграната који су своју домовину напустили након Октобарске револуције 1917. године, емигрира 1919. године у Галипоље и на Малту, а затим на позив управе Савеза руских инжењера и техничара у Краљевини СХС после тридесет година плодног рада, долази у Београд 1922. године. Краснов се врло брзо укључио у савремене токове српске архитектуре, испољавајући своје високо стваралачко умеће и користећи га за изградњу престонице своје нове домовине, која га је свесрдно прихватила, и убрзо постаје цењени државни и дворски архитекта.

Острво Вјожи - словенска предстража у Костромској земљи 

Режија: Денис Мощенко, Анастасия Фишер

Русија 2018.

Трајање: 13’

Историјски пејзаж околина Галичког језера

Режија:

Русија 2020.

Трајање: 15’