Национални дан књиге

Библиотека „Вук Караџић“ Ковин културним програмима обележава 28. фебруар - Национални дан књиге. У огранку библиотеке у Баваниште у току је тематска изложба и дружење са читаоцима, а слично је организовано и у Гају.  Тим поводом у централном објекту у Ковину, два дана касније, биће одржано књижевно вече посвећено нашем кантаутору, књижевнику и сценаристи Ђорђу Балашевићу.

Национални дан књиге обележава се 28. фебруара као и дан Народне библиотеке Србије која је основана данашњег датума године 1832. Тог дана је политичар, дипломата, уставописац и кнежев секретар Димитрије Давидовић послао писмо кнезу Милошу о уређењу Библиотеке. Новембра исте године, кнез Милош наредио је да се један примерак од сваке штампане књиге уступи библиотеци, чиме је установљен обавезни примерак. Успон у раду Народне библиотеке настао је 1853. године када је указом кнеза Александра уведено звање државног библиотекара у рангу професора Велике школе. Национални дан књиге, је установљен како би се допринело афирмацији културе читања, али и заштите покретне културне баштине, пре свега, писане речи и обележава се у свим библиотекама широм Србије.

У огранку „Теофило Димић“ Баваниште наше библиотекарке издвојиле су занимљиву дечју литературу за наше млађе читаоце и упутиле их о значају овог датума. У гајачкој библиотеци постављен је информативни пано са фотографијама Народне библиотеке, Мирослављевог јеванђеља... А изложене су и књиге добитника НИН-ове награде.

Подсетимо, новинар и критичар Иван Ивачковић промовисаће 1. марта у 19 часова књигу  „Панонски адмирал“ у библиотеци „Вук Караџић“ Ковин. (https://www.bibliotekakovin.rs/index.php/novosti/294-promocija-knjige-o-djordju-balasevicu-ovog-petka-u-biblioteci)